آذرتاش

آذرتاش - درب و پنجره

مهندسی ساختمان و معماری

  • 5966 41 98+
  • اینستاگرام
زاماک چیست؟

زاماک چیست؟

به گزارش روابط عمومی تولیدی بازرگانی آذرتاش، در این مقاله به سوال « زاماک چیست؟ » پاسخ داده و با کاربرد آن آشنا می شویم.

زاماک اصطلاحی است که در صنعت درب و پنجره UPVC نسبتا رایج شده است. بعضی از مونتاژ کنندگان با ورود به بازار، به برخی از کالاها با خطا در نامیدن روبه رو می شدند. زاماک نیز در شرف چنین خطایی قرار گرفته است. می دانیم که در گذشته نخستین تولیداتی که وارد بازار مصرف شدند به اشتباه نام برند یا کارخانه تولیدی خود را می گرفتند.

زاماک چیست؟

زاماک برند یا نام کارخانه خاصی نیست بلکه زاماک جنس این قطعات است که رفته رفته در حال تبدیل شدن به یک غلط عام است. در واقع زاماک یک نوع آلیاژ است که برخی از قطعات مورد استفاده در صنعت ما از جنس آن ساخته شده اند.

زاماک چیست؟

آشنایی با آلیاژ:

در اینجا بد نیست اندکی با این آلیاژ آشنا شویم. پایه و اساس آلیاژ زاماک، روی می باشد. روی فلزی به رنگ سفید مایل به آبی یا نقره ای و فلزی است. درشت دانه ( ساختمان بلوری و هگزاگونال فشرده ) است و نقطه ی ذوب آن ۴۱۹ درجه ی سانتی گراد و نقطه ی جوش آن برابر با ۹۰۶ درجه ی سانتی گراد است. وزن مخصوص روی برابر با gr/cm 31/7 بوده و دارای فشار بخار بالایی است که در آلیاژ سازی مورد توجه است. مصرف روی بعد از AL و Cu در رتبه ی سوم قرار دارد.

آلیاژ روی چگونه آلیاژی است؟

آلیاژ های فلز روی به نام زاماک معروف ترین آلیاژ روی می باشد و در سه گروه زاماک ۲ ، زاماک ۳ ، زاماک ۵ قرار گرفته که عناصر اصلی آلیاژ زاماک، روی-آلومینیوم-مس و منیزیم و به مقدار کمی از عناصر آهن سرب و قلع می باشد که مقدار آلومینیوم در هر سه گروه زاماک در حدود ۵/۳ و ۵/۴ درصد است و مهم ترین قابلیت آلیاژهای روی حفظ ابعاد و دقت ابعادی آن می باشد که در صنایع مکانیکی و الکتریکی، خودروسازی ، اسباب بازی و پوشش ها برای جلوگیری از خوردگی (گالوانیزه) مورد استفاده قرار می گیرد.

کاربرد زاماک در صنعت درب و پنجره چیست؟

همانطور که اشاره شد زاماک در قطعاتی که تحت فشار قرار می‏ گیرند، کارایی بسیار مطلوبی دارد. از این جهت در یراق ‏آلات درب و پنجره و همچنین دستگیره ‏ها به‏ کار می ‏رود.

سختی زاماک ۸۵ برینل است و در قالب­های دایمی هم به ۱۲۰ برینل می­رسد که سختی نزدیک به فولاد ساختمانی می­باشد مقاومت به اکسیداسیون زاماک تا ۲۰۰ درجه سانتیگراد خوب است. چقرمگی زاماک واقعاً چشمگیر است.

اگر بخواهیم نقش زاماک را در درب و پنجره دوجداره بررسی کنیم به این شکل است که یراقی که تحت عنوان زاماک در درب و پنجره دوجداره به کار می رود برای قفل شدن و چسبیدن کامل لنگه به فریم استفاده می شود البته لازم است توضیح مختصری راجب اسپانولیت ذکر کنیم تا کاربرد زاماک را بهتر درک کنید:

اسپانیولت نوعی یراق می باشد که معمولا در پنجره های دو جداره با چند زبانه کوچک در امتداد طولی پروفیل  لنگه درب یا پنجره را به چهارچوب قفل می نماید و با درگیر شدن به زاماک لنگه درب یا پنجره بصورت محکم به چهارچوب می چسبد.

اسپانیولت در اندازه های مختلف برای درب یا پنجره دوجداره در سایز های متفاوت در دسترس می باشد و توسط دستگیره معمولی و یا قفل درب عمل می نماید. ابزار و یراق اسپانیولت در تولید انواع پنجره های دوجداره و آلومینیومی کاربرد دارد.

زاماک نقش اساسی در بحث رگلاژ نیز ایفا می کند و باید زاماک موجود درست تنظیم شود تا رگلاژ درب و پنجره دوجداره بدون مشکل انجام شود. در بحث تعمیر یراق الات نیز باید عنوان کنیم که زاماک موجود قابل تعویض و تعمیر می باشد.

یکی از نقاط مورد توجه در زماک این است که هر چه میزان روی آن بیشتر باشد به مراتب میزان مقاومت آن نیز بالاتر می رود و شکنندگی آن کاهش پیدا می کند که در اصل ، ۹۰ درصد این بخش کاربردی از فلز روی تشکیل شده است. آلومینیوم برای افزایش استحکام کششی و همچنین ایجاد مقاومت در برابر ضربه در این الیاژ به کار می رود

در صورت آسیب رسیدن به این بخش و همچنین جا به جایی در اثر عوامل انسانی دو راه پیش رو دارید که یا باید آن را تعویض کنید که این موضوع نیازمند دانش فنی است و یا اینکه از آلن ها مخصوص برای جا به جایی استفاده کنید که در هر دو صورت نیاز است تا تعمیرکار درب و پنجره UPVC در محل حاضر شود.

زاماک در حالت دیداری یک بخش ناچیز به حساب می آید اما در بعد فنی یکی از مهم ترین قسمت های یراق الات نصب شده بر روی پنجره دوجداره UPVC و آلومینیوم می باشد.

صفحه اینستاگرامی آذرتاش را دنبال کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *